Deser

lekcja 14

der Kuchen – ciasto
der Apfelkuchen/- - szarlotka
der Käsekuchen/- - sernik
der Lebkuchen/- - piernik
der Hefeteig/-e – ciasto drożdżowe
der Mürbeteig/-e – ciasto kruche
der Blätterteig/-e – ciasto francuskie
die Torte/-n – tort
der Schokoladenkuchen/- - ciasto czekoladowe
der Nusskuchen/- - ciasto orzechowe
der Napfkuchen/- - babka
der Pflaumenkuchen/- - ciasto śliwkowe
die Küchenrolle/-n – rolada

das Eis – lody
die Schlagsahne – bita śmietana
die Pralinen – czekoladki
das Schokoladenmus/-e – mus czekoladowy
das Götterspeise/-n – galaretka
das Teegebäcke – herbatniki
die Waffeln – wafelki
der Obstsalat – sałatka owocowa
der Pudding – budyń
rote Grüze – deser z czerwonymi owocami (według tradycyjnej receptury)

ZALOGUJ SIĘ BY DODAĆ KOMENTARZ
Deser

Deser

lekcja 14

Czytaj


Agroturystyczne gospodarstwo z Krostkowa zaprasza na wypoczynek w urokliwej Dolinie noteci