Śniadanie (Dania i napoje)

lekcja 15

das Brot/-e – chleb
das Weißbrot/-e – chleb biały
das Vollkornbrot/-e – chleb pełnoziarnisty
das Mehrkornbrot/-e – chleb wieloziarnisty
das Roggenmischbrot/-e – chleb pszenny
das Roggenbrot/-e – chleb żytni
das Sonnenblumenkernbrot/-e – chleb z ziarnami słonecznika
das Kürbiskernbrot/-e – chleb z pestkami dyni
das Mohnbrot/-e – chleb z makiem
das Knäckebrot/-e – pieczywo chrupkie
das Weizenmischbrot/-e – chleb pszenno-żytni
das Toastbrot/-e – chleb tostowy
das Zwiebelbrot/-e – chleb cebulowy
das Brötchen/- – bułka
der Toast/-s – tost
der Zwieback/-e - sucharek
die Marmelade/-n – dżem
der Honig/-e – miód
das Ei/-er – jajko
weichgekochtes Ei – jajko gotowane na miękko
hartgekochtes Ei – jajko gotowane na twardo
das Rührei/-er - jajecznica
Spiegeleier – jajka sadzone
das Omelett/-s - omlet
der Schinken/- – szynka
die Wurst/die Würste – kiełbasa
das Würstchen/- - parówka
der Salami – salami
die Pastete/-n - pasztet
der Hartkäse/- – ser
der Frischkäse/- - serek biały
der Schmelzkäse/- - ser topiony
der Edelpilzkäse/- - ser pleśniowy
der Quark twaróg
die Butter – masło
die Haferflocken – płatki owsiane
die Maisflocken – płatki kukurydziane
das Müsli – płatki zbożowe
das belegte Brot/-e – kanapka

der schwarze Kaffee – czarna kawa
der Milchkaffee/-s – kawa z mlekiem
der Kaffee mit Sahne – kawa ze śmietanką
der Espresso – kawa z ekspresu
der Tee/-s – herbata
der Kräutertee/-s – herbata ziołowa
der Kakao – kakao
der Saft/Säfte – sok
der Orangensaft – sok pomarańczowy
der Apfelsaft – sok jabłkowy
die Milch – mleko
die fettarme Milch – mleko odtłuszczone
die Vollmilch – mleko pełnotłuste
der Kefir – kefir
die Buttermilch – maślanka
das Joghurt/-s – jogurt naturalny
das Fruchtjoghurt/-s – jogurt owocowy

ZALOGUJ SIĘ BY DODAĆ KOMENTARZ
Warzywa

Warzywa

lekcja 13

Czytaj
Deser

Deser

lekcja 14

Czytaj
Apteka

Apteka

lekcja 11

Czytaj


Agroturystyczne gospodarstwo z Krostkowa zaprasza na wypoczynek w urokliwej Dolinie noteci